Skuteczne diety odchudzające

Rate this post

Otyłość, to coraz poważniejszy problem a boryka się z nim znaczna część mieszkańców Polski. Powoduje wiele powikłań, wśród których najpoważniejsze to : zaburzenia gospodarki lipidowej i węglowodanowej, zaburzenia w układzie pokarmowym, kostno-stawowym, a także endokrynnym. To wszystko prowadzi do skrócenia długości życia, ryzyko zgonów nie tylko związanych z niewydolnością sercowo-naczyniową, ale również z powodu nowotworów.

Pierwszym etapem walki z otyłością, zawsze, bezwzględnie powinna być zmiana stylu życia. Musi ona polegać na zmianie nawyków żywieniowych, ale również na zwiększeniu aktywności fizycznej. By zmniejszyć masę ciała, stosuje się różnego rodzaju diety odchudzające. Różnice między poszczególnymi dietami to w zasadzie kwestia proporcji różnych makroskładników : białka, tłuszczu oraz węglowodanów. Najskuteczniejsze diety, które warto wyróżnić to : niskoenergetyczna, bardzo niskoenergetyczna, niskowęglowodanowa, czy też wysokobiałkowa. Pozostałe, znane diety nie mają potwierdzenia naukowego, a poczytać o nich można w kolorowych pismach.

  • Dieta niskoenergetyczna – Znana również pod nazwą diety niskokalorycznej. Dostarcza ona z reguły od 1000 do 1800 kcal. Powinna być układana zgodnie z zaleceniami towarzystw naukowych oraz WHO, a są one następujące : energia z tłuszczu powinna wynosić 25-35%, z białka 15%, a z węglowodanów około 50-60 %. Przy tym należy ograniczyć spożycie tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, produktów przetworzonych, zawierających cukier. Powinno przy tym spożywać się więcej warzyw. Szacunkowo, na takiej diecie powinno chudnąć się 2-4 kg w skali miesiąca. Schudnięcie 1kg tygodniowo wymaga ograniczenia zapotrzebowania na energię o 1000 kcal, co jest sporą różnicą. Po kilku miesiącach stosowania, dalsze stosowanie tej diety należy skonsultować z dietetykiem. Po pewnym czasie traci ona bowiem swoją skuteczność, a dalsze obniżenie kalorii jest bezcelowe. Szacunkowo, po pół roku jej stosowania, można zmniejszyć masę ciała o 8 %.
  • Dieta bardzo niskoenergetyczna – Dietę tą stosuje się jedynie w wyjątkowych przypadkach, np. u osób, które muszą w krótkim czasie znacząco schudnąć ( przed operacją), u osób z otyłością olbrzymią. Dziennie dostarcza ona 800kcal. Przygotowywana jest najczęściej pod postacią zup i napojów. Bezwzględnie jej stosowanie musi przebiegać pod kontrolą lekarza a czas jej stosowania nie może być dłuższy niż 3 tygodnie. Po tym czasie, należy zmienić ją na dietę niskokaloryczną. Odchudzanie w ten sposób jest bardzo skuteczne, po roku stosowania połączenia obu diet, redukcja wagi może wynosić nawet 30%. Nie jest to jednak dieta dla wszystkich, nie może być stosowana u dzieci, osób w podeszłym wieku, kobiet w ciąży, karmiących, u osób z chorobami serca, naczyń mózgowych, cukrzycy insulinozależnej, oraz u osób z uszkodzoną wątrobą czy nerkami. Stosowanie tej diety bowiem może wywoływać wiele skutków ubocznych. Wśród najczęstszych są : bóle głowy, suchość w ustach, zaparcia, nudności. To dlatego, stosuje się ją w naprawdę wyjątkowych przypadkach.
  • Dieta proteinowa – Szczególnie popularna w ostatnich latach. Podstawą tej diety są proporcje : 30% energii pochodzi z białka, 30% z tłuszczu, a reszta z węglowodanów. Podstawowym przeciwwskazaniem takiej diety, są choroby wątroby i nerek, sądzi się bowiem, że jej przewlekłe stosowanie może prowadzić do przeciążenia tych narządów, a w związku z tym, ich chorób. Dieta ta jest uboga w produkty zbożowe, owoce, a nawet w warzywa. Istnieją badania wskazujące, że stosowanie diet niskowęglowodanowej i proteinowej może zwiększyć ryzyko zgonu o nawet 22%. W związku z podniesionym ryzykiem ich stosowania, oraz brakiem jednoznacznych wyników badań, diety te nie są rekomendowane przez żadne z towarzystw naukowych. W raporcie z 2010 roku, naukowcy podają, że efektywność diet zawierających powyżej 35% białka i poniżej 45% węglowodanów, wcale nie jest większa niż diet z kontrolowaną ilością kalorii.
  • Dieta niskowęglowodanowa – Potocznie zwana dietą Atkinsa, dr Kwaśniewskiego, optymalną lub kosmonautów. Opiera się ona na zmienionych proporcjach tj. 50-60 % energii pochodzi z tłuszczu, 20-30 % z białka a reszta, znikoma procentowo, z węglowodanów. Jest ona popularna, ponieważ w początkowej fazie daje ona widoczną i szybką redukcje masy ciała. Dodatkowo w początkowej fazie daje również szybką poprawę wskaźników metabolicznych, w porównaniu do diety niskokalorycznej. Mechanizm tego zjawiska jest prosty, obniżając spożycie energii, tracimy wodę z organizmu, na wskutek uwolnienia się rezerw glikogenu. Zmniejsza się również apetyt, na skutek ketozy, a znaczne ilości białka, sprawiają, że czujemy się syci. Naukowcy podkreślają jednak, że te wyraźne różnice widoczne są jedynie w pierwszych 6 miesiącach stosowania diety, po 12 czy 24 miesiącach stosowania, jej efekty nie różnią się już tak wyraźnie od efektów diety niskotłuszczowej. Dodatkowo nieodpowiednio zbilansowana dieta niskowęglowodanowa jest uboga w błonnik, witaminy z grupy B, minerały oraz flawonoidy.
  • Dieta śródziemnomorska – Dieta ta została po raz pierwszy opisana w 1960 roku. Jest ona bogata w warzywa i owoce, oliwę z oliwek, produkty pełnoziarniste, mleczne, tłuste ryby oraz chude mięso. Jej wpływ na zdrowie jest porównywalny z wpływem diety niskotłuszczowej. Z badań wynika, że wpływa ona na zmniejszenie ryzyka choroby niedokrwiennej serca, tym samym korzystnie wpływa na nadciśnienie tętnicze, hiperlipidemię, cukrzycą czy otyłość. Jest to jedna z najskuteczniejszych diet odchudzających oraz prozdrowotnych. Jest to poparte wieloma badaniami naukowymi.

Podsumowanie

Nie zachęcamy do stosowania diet z kolorowych pism. Są one bardzo często niezgodne z zasadami zdrowego i racjonalnego odżywiania. Mogą być szkodliwe dla zdrowia. Znacznie korzystniejsza jest zmiana nawyków żywieniowych, co z pewnością będzie procentowało.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.